De werkvloer van morgen

Wendbaar met projecten #1 - Chris Kindermans, Project Management Institute (NL)

Episode Summary

Hoe voer je projecten succesvol uit? Chris Kindermans, ervaren projectmanager, vertelt je er alles over.

Episode Notes

In deze aflevering bakenen we het onderwerp af en zoomen in op het profiel van de projectmanager. Wat begrijpen we onder projectbeheer en welke skills mag je van een projectleider verwachten? 

We praten erover met Chris Kindermans. Na een carrière als internationaal projectmanageris hijsenior volunteer bij het Project Management Institute (PMI) en bestuurder bij The Educational Foundation. Hij deelt zijn inzicht en ervaring met business experte Joke Janssens.

Heb je een vraag of wil je een reactie kwijt? Stuur dan een mailtje naar Joke.Janssens@usgprofessionals.be, contacteer ons via onze Facebook- of LinkedInpagina of laat een voicemailtje achter via deze link

Is deze podcast nuttig voor iemand die je kent? Vergeet deze link dan zeker niet te delen!

Episode Transcription

Joke Van Damme: [00:00:08] Welkom bij Wendbaar met Projecten. De nieuwe podcast reeks van USG Professionals. Samen met jou duiken we vijf weken lang in de do's en don'ts van modern projectmanagement. In aflevering één bakenen we het onderwerp af en zoemen in op het profiel van de projectmanager. Wat begrijpen we onder projectbeheer en welke skills mag je van een projectleider verwachten? We praten erover met Kris Kindermans. Na een carrière als internationaal projectmanager is hij senior volunteer bij het project Management Instituut PMI en bestuurder bij de Educational Foundation. Hij deelt zijn inzicht en ervaring met business experten Joke Janssens.  

Joke Janssens: [00:00:55] Kris Goedemiddag, Welkom op onze podcast.

Chris Kimdermans: [00:00:58] Goedemiddag, Dank U om ons hier uit te nodigen.

Joke Janssens: [00:01:01] Ja, met veel plezier. Ik had mij laten vertellen dat jij een heel ervaren persoon bent in projectmanagement. Ik Heb het ondertussen ook al ontdekt dus heel fijn dat we jou ook voor deze podcast kunnen uitnodigen en voilà, ik ga er meteen mee van start gaan hé?

Chris Kimdermans: [00:01:15] Absoluut. Go ahead!

Joke Janssens: [00:01:16] Hoe zou jij projectmanagement anno 2023 definiëren?

Chris Kimdermans: [00:01:21] Projectmanagement anno 2023 is eigenlijk hetzelfde dan projectmanagement in de tijd van de Egyptenaren of van God weet wat, het blijft. Een project is een project, Maar als we dat definiëren projectmanagement, dan moeten we naar de twee woorden kijken.Eén project en het ander is management. Een eerste zaak waar we moeten naar kijken. Wat is een project? Een project is één van de meest misbruikte woorden die er bestaat momenteel. Men spreekt over een levensproject. Men spreekt over tal van soorten van projecten en wat ik eigenlijk ga vertellen heeft betrekking op wat wij binnen een quote unquote Business omgeving,maar dat mag ook een gewone soort van omgeving zijn,wat verstaan we als een project en wat verstaan als een project? Een serie van activiteiten die we gaan gaan uitvoeren. En die serie van activiteiten, die zijn uniek. Ik ga dat maar één keer doen, want als we dat verschillende keren zouden doen, is dat repetitief, Gaat dat operations zijn? En het heeft een begin en een eind om één gewoon maar even in te beelden als we spreken over een levensproject, ja, dat kan alleen maar een levensproject zijn op het moment dat ge weet wanneer dat ge doodgaat. En dus, dat weten we dus niet, want op dat moment zeggen we we gaan dood binnen dertig jaar op ne donderdag om 4.00u s avonds en dan gaan we beginnen terug te gaan werken. Want dat is waar een project over gaat. We gaan duidelijk maken. Een project is een serie van activiteiten die we gaan gaan doen in het privéleven of in een business omgeving. En die serie van activiteit heeft een begin en een einde. Ja, en daar gaan we het hebben over management Nu. Momenteel wordt er veel over leiderschap gesproken langs alle mogelijke zijden in de wereld. Het is wel effectief project management dat we heten. Als we dan Peter Drucker gaan gaan citeren Pieter Drucker die zegt Management is doing the things in the right way. Alles doen zoals we het eigenlijk moeten doen, terwijl leadership is doing the right things. Dat betekent de weg tonen. Duidelijk als projectmanagers. Wij gaan op een duidelijke manier weten tussen begin en eind welke de verschillende stappen zijn die we gaan uitvoeren. Uniek op dat ogenblik om tot een resultaat, tot objectieven te komen.

Joke Janssens: [00:03:30] Oké, helder. Duidelijke definitie van projectmanagement. Nu. Een project kan zowel slagen als falen. Wat zijn factoren dat het kan slagen of falen?

Chris Kimdermans: [00:03:39] We gaan ons eerst de vraag stellen wat het betekent slagen of falen. Eerst een keer gaan definiëren. Welke zijn drie belangrijke componenten die spelen binnen een projectmanagement omgeving? Dat is niet steeds goed begrepen door een aantal personen. We hebben eerst de opdrachtgever, de persoon die zegt:wat wil ik hebben? Wat zijn nu deliverables? Wat moet dat opleveren? Welke zijn de resultaten die ik wil hebben? En als ik deze resultaten van u krijg, beste projectmanager, wel, dan gaan we die resultaten  gebruiken. En als we die resultaten gebruiken, gaan we dan waarde creëren voor onze organisatie? Dus als je dat in een constructie omgeving hebt, ja dan, dan heb je gebouwen en gaat er iets mee doen. Artsen zonder Grenzen werken, ja dan is dat ergens een resultaat in een dienst die je zou gaan hebben en die ook waarde gaan creëeren. Dus dat is niet per definitie geld verdienen.En je gaat met het resultaat waarde creëren. Maar dan moet je ook goed weten dat een project op zichzelf geen waarde heeft. Het heeft alleen maar een kost. Dus er is een persoon die vanaf het punt nul tot op het punt einde gaat zeggen Ik ga allemaal die verschillende soort zaken doen en ik ga je dat afleveren. En soms geef ik een boutade of als ik een cursus geef, dan zeg ik, technisch gesproken, als je mij vraagt als projectmanager om rotzooi te maken, dan maak ik rotzooi zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk en wat gij ermee doet, dat is uw probleem. Wanneer loopt het mis? Wel, het loopt mis één als de persoon niet goed doorheeft welke waarde dat hij wil creëren of dat hij niet goed definieert wat hij eigenlijk graag zou hebben. En twee het loopt mis als de projectmanager niet binnen de tijd en binnen budget oplevert. Wat er eigenlijk naar voren komt. Wat zijn de succesfactoren? Wel juist het omgekeerde natuurlijk hè. Als je het zo gaat bekijken.

Joke Janssens: [00:05:32] Binnen tijd, binnen budget.

Chris Kimdermans: [00:05:34] Maar ook goed nakijken, en dat is dan voor de project opdrachtgever om te zeggen: kan ik met dit iets van waarde creëren voor de organisatie? De reden waarom dat er veel van die projecten mislopen en er wordt wel opgeleverd wat het is, maar is niet goed bij nagedacht wat we er gaan mee doen, welke waarde dat we gaan creëren.

Joke Janssens: [00:05:52] Ja dus. Da's wel cruciaal dat er inderdaad van bij de beginfase wordt gekeken: Wat gaat de waarde van het project zijn?

Chris Kimdermans: [00:05:58] Wat gaan we doen met het resultaat van het project? Hoe gaan we waarde creëren? Dat is cruciaal (Joke Janssens: Ja, oké). En dan komt men eigenlijk op het punt, en daar gebeurt nogal dikwijls de vergissing, dat men bekijkt dat projectmanagement een functie is. En dat is eigenlijk een rol die we gaan spelen. En je kan de rol spelen van project opdrachtgever en in het algemeen noemt men dat project sponsor. En dan hebben we de rol van projectmanager. En die heeft een mantra en die mantra is:" what ever its gonna happen. I will deliver in time en in budget what we agreed upon". Dat betekent what ever is gonna happen, rekening houdend met risico's. Wat ga ik u afleveren? Binnen welke tijd en binnen welk budget? Maar dan wordt nogal dikwijls ook vergeten de technische factor en wij heten dat meestal de technische architect. Nu, als we naar de structuur van een project kijken, dan heb je de project sponsor, de opdrachtgever. Dan heb je de projectmanager en die projectmanager stuurt twee profielen aan, twee rollen aan, de technische architect die voor het specifieke type van project dat hij of zij doet wel de technische kennis heeft. Als voorbeeld we gaan een gebouw gaan zetten. Daar hebben we een ingenieur architect voor nodig. We gaan een productielijn gaan maken. Daar hebben we iemand nodig die verstand heeft van het opzetten van productielijnen. We gaan een marketing project gaan doen. Ja, dat is een marketeer die weet welke de verschillende stappen zijn die we moeten doen. En dan hebben we de projectmanager die gewoon gelijk wat doet en die zegt oké, tussen het begin en het einde dat ik ga doen. Soms stelt men mij de vraag Maar wat doe jij? Dan zeg ik ja, ik ben een projectmanager. En dan is de volgende vraag: in de bouw?. Ik zei nee,ik ben een projectmanager, ik ben een gecertificeerd projectmanager. Maar ja maar in welke sector?  Dat is in het geheel niet relevant. Ge zijt eigenlijk aan het zoeken of ik een technische architect ben. En waar gebeurt nogal dikwijls de vergissing, in een aantal bedrijven dat men de project sponsorrol, de technische architectrol en de projectmanagerrol aan dezelfde persoon geeft? Dat is ok, daar is niks mis mee, maar het punt is dat men op een bepaald moment alles door mekaar gaat  beginnen klutsen. En dat gebeurt nogal dikwijls. Ja dan moet je wel, met alle respect voor de situatie, maar dan moet je eigenlijk schizofreen zijn en moet je weten welke rol dat je eigenlijk aan het spelen bent. Je  kan dat zien hè, als er aankondigingen zitten. Wij zoeken op project manager en dan lees ik de verschillende kwalificaties van de projectmanager en zeggen ja, dit is nen technische architect die ze zoeken. Het is niet een project manager die ze zoeken.

Joke Janssens: [00:08:27] Dus ja ja, dat is wel een belangrijke nuance dat je hier aankaart.

Chris Kimdermans: [00:08:30] Uh, dat is een belangrijke nuance en dus ook belangrijk voor de mensen. We te weten en ook voor de profielen die we gaan nodigen en ook de competenties die je nodig hebt.

Joke Janssens: [00:08:37] Om te beslissen. Ik las ook Chris dat het PMI spreekt over de talent triangle. Is dat hetgeen wat je hiermee bedoelt?

Chris Kimdermans: [00:08:42] Wel, de talent triangel, dat is het nieuwe gebeuren. Het is niet het nieuwe gebeuren, een bepaald moment PMI of de mensen van Prince2 of de mensen van IPMA van IPMA. Het is allemaal hetzelfde. Het zijn de drie organisaties die banaal, zoals een dialect, allemaal hetzelfde vertellen Hé. Daar is eigenlijk geen onderscheid in. Het punt is dat PMI begonnen is 55 jaar geleden met de PMI BOK met dat projectmanagement body of knowledge. En dat is zuiver het technische gebeuren van hoe manage ik een project dus niet hoe leid ik een project, maar hoe manage een project. Dat is de PM BOK, daar worden certificaten en daar ga je examen over afleggen en daar ga je certificaten verkrijgen. Stelselmatig heeft men vastgesteld en men zegt ja, we hebben een soort van power skills nodig. Een aantal competenties zoals ja, je gaat moeten negotieren, want alles verloopt niet zoals je het wilt. Je gaat leiderschaps competenties nodig hebben om op een degelijke manier een project te gaan vormen. Je gaat communicatie nodig hebben. Je gaat een creatieve geest moet hebben. Mario van Houcke heeft en een aantal van dit soort zaken verteld.

Joke Janssens: [00:09:52] Klopt, die komt later nog aan bod in de in deze serie.

Chris Kimdermans: [00:09:54] In het technisch gebeuren. Ja, dan moet je maar even aan Mario vragen. Die bekijkt zuiver het project management, technische gebeuren, planning, risico's en hoe ga ik alles gaan gaan controleren. En dat staat meestal op je BOK. Wij hebben er zogeheten softskills of power skills zoals dat heet, er bijgevoegd en dan, stap voor stap zijn we tot de vaststelling gekomen dat we ook iets moeten vertellen over hoe die project sponsort. Over het feit. Da's allemaal gemakkelijk om te zeggen we gaan afleveren wat we gaan afleveren binnen tijd en binnen een budget. Maar hoe schrijft zich dat in in de totale bedrijfsvoering? En dan zijn we wat dan business acumen geheten wordt in de talent triangle. Laat ons een keer stilstaan bij welke investeringen we doen, want elk project is eigenlijk een investering. Maar het is een kost en het is maar nadien dat de investering geld opbrengt. Als je daar al waarde eigenlijk gaat mee creëren, da's goed. En laat ons eens bekijken gans ons investeringspakket binnen het bedrijf wat allemaal verschillende soorten van projecten zijn, kleine en grote. Hoe komen die niet allemaal samen? En daar gaan we het hebben over een project portfolio en dan krijg je een aantal andere profielen, andere rollen dat je krijgt binnen een organisatie en dat je zegt je oké, we gaan de project portfolio manager hebben, zelfs in Amerika. En als het geen de regent dan druppelt het wel na verloop van tijd langs deze zijde. Dan krijg je als part van de Cees Witte krijg je de CPO, de Chief Projects Officer en dus langs die zijde wordt er dan gezegd wij moeten ook competenties geven aan de project professional wat hij of zij moeten kennen van het bedrijf. En stap voor stap, op het einde van de dag krijg je de evolutie dat we zien, want we hebben het ook over 2023. Stap voor stap zien we de evolutie is dat de project professional ontstaat. Niet allemaal dezelfde personen in die allemaal dezelfde profielen bijna het volledig spectrum van het management gebeuren gaan invullen. Technisch gesproken bestaan er niet zoveel management cursussen. Er bestaan economische cursussen, bestaat tal van soorten zaken, maar er bestaan zeer weinig project management of management cursussen. Ja, en dat wordt nu momenteel ingevuld. Dus de taal en triangel is stap voor stap opgebouwd en het volledig profiel En dan elke persoon gaat gaan zeggen ja welke competenties wil ik en en die wil ik bijvoegen en die wil ik minder doen en dat soort van zaken.

Joke Janssens: [00:12:12] Oké. 

Jingle

Joke Janssens: [00:12:18] Nu kon je er wel een aantal soft- of powerskills benoemen. Negotieren communiceren, creatief zijn, Leadership. Wat zijn volgens jou nog aandachtspunten of opkomende vaardigheden die je ziet aankomen in het belang van projectmanagement?

Chris Kimdermans: [00:12:31] Wel, nu wordt er vrij veel gesproken over PCG, Social impact governance. Nu wordt er tegenwoordig veel gesproken over artificiële intelligentie. Dit is een nieuw soort van business gebeuren die je gaat zien. Mensen die er geld willen verdienen, bedrijven die er geld willen mee verdienen.

Joke Janssens: [00:12:50] Maar er verandert al iets aan het projectmanagement gebeuren, denk je?

Chris Kimdermans: [00:12:53] Ja en nee. Beeld je in dat ik een risico analyse moet gaan maken over een bepaald type van project in een bepaald soort van omstandigheden. Dan is het handig dat ik misschien een bepaald aantal vragen aan die tool van die omgeving ga stellen uit mogelijke databases. Ergens in de wereld van als je een dergelijk soort van project doet, wat zijn de meest voorkomende risico's of opportunities zij het gaan bekijken? Dus artificiële intelligentie of vele jaren terug heetten we dat experts systemen Ja, dit gaat ons wel helpen om bij ons denkwerk en bij ons opzoekingswerk en bij onze beslissingsnames. Het gaat nooit in de plaats van de projectmanager komen. Maar het gaat net zoals in veel andere soort van beroepen. Want PMI zegt project management en de project professional IT is de professional. Het heeft iets echts, het is echt een beroep. Dat gaat goed ondersteunen. Langs de andere kant moeten we ons bezighouden met environment. Dus een projectmanager die een nieuw project gaat doen, ja, die moet rekening houden met welke de requirements momenteel zijn. Die gaat zich bezighouden met governance, bijvoorbeeld het project Management Instituut. We hebben een code settings en Professional conduct, diversity and inclusion. Dat staat daar duidelijk in beschreven, dus dat zijn elementen die we moeten gaan meenemen. Social impact Binnen PMI hebben we ook de Education Foundation waar we werken naar de scholen toe, naar de universiteiten toe, waar dat we vooral de powerskills, maar ook het projectmanagement gebeuren aanleren aan studenten opdat ze dat in hun leven zouden kunnen meenemen. Maar projectmanagement is niet een business skill. Het is een personal skill dat je eigenlijk creëert. Als je op vakantie vertrekt, dan weet je wat je wilt gaan doen en dan weet je wanneer dat je vertrekt. En dan ga je naar kwaliteit kijken. Want ge zegt hoeveel sterren daar uw hotel moet hebben. En als je de Incatrail gaat afwandelen in Peru dan is uw risico groter dan in Barcelona aan de kust te gaan liggen en is ge daar echt stil bij staat. We zijn allemaal projectmanagers en alles wat er verteld wordt in het projectmanagement gebeuren doen we. Wat is specifiek aan ons beroep van projectmanager of project portfolio manager? Dat is het feit dat we het bewust gaan gebruiken en dat is een belangrijke zaak. Het is een kunst, het is geen wetenschap.

Joke Janssens: [00:14:59] Duidelijk. 

Jingle

Joke Janssens: [00:15:05] Er is nog één onderwerp dat ik ook graag met jou wil aansnijden Chris. Als we spreken over projectmanagement hoor ik links en rechts vaak ook al wel eens het woord agile vallen de laatste jaren en dan meer en meer aanwezig is. Wat is jouw standpunt daarover?

Chris Kimdermans: [00:15:18] Wel, mijn standpunt van de projectmanagement community is vrij eenvoudig. Agile is geen projectmanagement methode. Herinner je. Ik heb daarnet verteld dat we drie belangrijke rollen hebben binnen gans het gebeuren. We hebben de rol van de project sponsor, de opdrachtgever en die is verantwoordelijk voor het business gebeuren voor de creatie van de waarde. We hebben de projectmanager die tussen begin aan het eind gaat leveren en we hebben de technische architect en de technische architect. Één van de zaken waarover men spreekt is Agile staat tegenover de klassieke watervalmethode. Je hebt dat regelmatig en dat gaat eigenlijk terug naar IT.

Joke Janssens: [00:15:54] Kan je dat nog even toelichten? De klassieke waterval methode.

Chris Kimdermans: [00:15:57] De klassieke waterval methode is we gaan eerst de requirements gaan vastleggen en op basis van de vereisten we gaan vastleggen. Dan van op basis van de vereisten gaan we een soort van een maquette maken. Nadat we de maquette gemaakt hebben, gaan we zien hoe gaan we die in stukken gaan breken om te gaan bouwen. En je hebt daar verschillende soorten van technieken. Je moet duidelijk weten Agile komt van uit het IT gebeuren en Agile is vooral ontstaan op het moment dat de apps voor de telefoons ontwikkeld zijn. Waarbij er mensen zeggen kijk, dit zijn een aantal elementen: speelt ermee en kijkt in hoeverre zij daar iets kunnen mee doen. En vertel ons wat ge graag meer zoudt willen hebben en minder wil hebben. En zo werd het stap voor stap met verschillende soorten van releases opgebouwd. Dat is fijn. De waterval methode wil zeggen wacht even nu dat ik dat gebouwd heb, nu moet ik terug naar boven en dan moet ik ik terug mijn document herschrijven bla bla bla enzoverder voordat k ik dat terug ga doen. Dus dat is ietsje rigide er ja ietsje rigoureuzer. Je gaat niet voor de term regeert eigenlijk maar iets rigoureuzer dat er gewerkt wordt. Voor sommige zaken is die manier van ontwikkeling, de Software belangrijk. Men noemt dat wendbaar. In Nederland zullen we zeggen we moeten  wendbaar zijn. Ja, dat is fijn, maar wendbaar is niet hetzelfde als chaotisch gaan werken. En binnen het projectmanagement gebeuren zijn we zeer wendbaar, want we hebben change control, veranderings controle dat we invoeren. En veel mensen vinden dat niet leuk, want op een bepaald moment zeggen we: kijk, als we dat aan dat gaan veranderen, dan gaat dat en dat te impact hebben op het eindresultaat. Maar jij mag beslissen of je dat die je wilt hebben. Dan kan iemand zeggen ja, maar ik heb daar geen budget voor voorzien. Ja, daar kan ik niet aan doen eigenlijk. Ge zijt dus nu van gedacht. Veranderd het koste wat het kost. Kijk naar sommige van onze bouwwerken in België. Er wordt voor 6 miljoen naar voren geschoven en het komt finaal op 12 miljoen. Waarom men Slechte projectmanagers Vermoedelijk niet, maar omwille van het feit dat er geen degelijke veranderings controle gebeurt in gans het gebeuren. Dus Agile is oké, het is een methode voor de technische architect, in dit geval van IT of voor een ander soort gebeuren om iets op te bouwen, maar het is geen methode voor de project manager. Nu PMA heeft, je kan je zeggen ja, maar PMI heeft ook een certificaat voor Agile projectmanager. Dat is juist. Waarom? We hebben een aantal van die elementen herschreven dat we zeggen goed als je zo wilt werken op een zeer wendbare methode, dit is hoe dat we denken dat dan uw project moet gemanaged worden. Dus zolang dat het zo is, is dat perfect goed en hebben we daar geen enkel probleem mee. Je moet weten, de basis is tussen het één en het ander en dat fundamenteel binnen het projectmanagement gebeuren. Technisch gesproken. Ik moet een bepaalde scope afleveren en die gaat zoveel tijd nemen en er gaat zo veel kosten. Weten dat de magische driehoek ik ga daar niet in detail treden, maar als je die magische driehoek omkeert dan staat bovenaan tijd en kost en staat scope langs onder. En als je op een ongecontroleerde wijze uw scope laat veranderen, wat gebeurt met de features en de functions dat je hebt in gans het gebeuren? Ik zeg niet dat dat overal zo gebeurt, maar daar is één van de aandachtspunten voor de projectmanager. Dan ga je op een bepaald punt komt mijn tijd is op en mijn kosten mijn budget is verwerkt. Ik heb wat ik heb hè? Ja, en daar is het nog niet zo erg. Ik heb wat ik heb. Maar dan moeten we terugkeren naar de project opdrachtgever en die gezegd heeft als ik deze cost maak, als ik dit doe, dan kan ik daar die waarde mee creëren. En de grote vraag is kan ik dan nog met de scope die ik dan heb de waarde creëren? En dit is zeer eenvoudig hoor.

Joke Janssens: [00:19:34] Het is nog een laatste vraag waar ik nog op wil inspelen. He laat ook het woord change vallen. Komt change management bij elk project om de hoek kijken?

Chris Kimdermans: [00:19:41] Absoluut. Dat is duidelijk. Om twee redenen. Om dat toch de opdrachtgever niet van in het begin 100% duidelijk weet wat hij wil hebben. En dat gaat vertaald worden door de projectmanager met iets zeer duidelijk vast te leggen wat je gaat afleveren. En terwijl hij aan het rapporteren is naar zijn opdrachtgever over de vooruitgang van het project, gaat die een opdrachtgever zeggen: Ja, ik zou dat toch graag  veranderd zien. Ja, dat is een belangrijk. Maar er is ook een tweede punt. Er kunnen zich risico's voordoen, Kristalliseren dat je op een bepaald moment zegt Hola, dat hebben we niet. En het zijn geen black swans, want zoals erover gesproken wordt gewoon zuivere risico's. Zo, en bijvoorbeeld die brand in Rhodos of zo, Dat is geen black swan hè? Iedereen weet als het zomer is, dan kunnen de bossen in brand schieten. Eigenlijk die kunnen niet in brand schieten. Maar die kunnen aangestoken worden. En er kan brand gecreëerd worden. Als er zich risico's voordoen, als ik zie bij de uitwerking van mijn project dat ik wat iets vooropgesteld heb toch niet kan doen, dan moet ik ook vanuit het standpunt van het project zelf op een gecontroleerde wijze afspreken met mijn opdrachtgever.

Joke Janssens: [00:20:43] En bij wie zit dan die verantwoordelijkheid? Inderdaad, bij de projectmanager of ook bij de sponsor? Of ik net bij die technisch architect?

Chris Kimdermans: [00:20:49] Veranderingen die gevraagd worden, die zitten zowel de projectmanager. Projectmanager, eens dat een afspraak gemaakt heeft met de opdrachtgever kan niks veranderen zonder dat hij de goedkeuring heeft van de opdrachtgever, want er zal steeds een tijd en een cost aan gerelateerd zijn. De opdrachtgever? Die moet ook weten dat er zomaar links of rechts of één van zijn personeelsleden kan zeggen wil je dat gaan veranderen? Neen, dat kan niet. Dat moet ook formeel gebeuren. We zijn redelijk formalistisch in gans gebeuren. De verantwoordelijkheid ligt bij beide partijen, opdrachtgever en uitvoerder. Dat er een change controlemechanisme bestaat. Ja, want anders gaan we in chaos, chaos terechtkomen.

Joke Janssens: [00:21:25] Okay, prima. Ja. Binnen enkele afleveringen gaan we er ook nog met Erik Steketee dieper op ingaan rond het gebeuren van management inderdaad.

Chris Kimdermans: [00:21:32] ja, Dat is een zeer, zeer belangrijk punt. Er is ook een ander belangrijk element dat we gaan kijken of bekijken is waar het project management gebeuren binnen het bedrijf staat.

Joke Janssens: [00:21:43] Ja, dat vind ik ook nog wel interessanter. Mag je zeker ook nog een woordje uitleg over geven om af te ronden.

Chris Kimdermans: [00:21:47] Gans het gebeuren is, en dat is ook een zeer belangrijke zaak naar de resources toe is dat je zegt okay we hebben visie, missie, we hebben objectieven in alle mogelijke organisaties. Iets gelijkaardigs heb je bijvoorbeeld bij het Wit-Gele Kruis, hè, om  een ander soort van organisatie te noemen Dat je zegt die werken op op deze wijze. Nu. Eerst en vooral hebben we operations waar dat we high level operations hebben en binnen die high level operations gaan er een aantal personen werken. En die personen die werken  die gaan vooral jobcreatie gaan doen, maar dan zowel vanuit operations als vanuit de strategie gaan we die portfolio van projecten hebben En die portfolio van projecten, die gaan allemaal individuele projectmanagers uitvoeren. Maar de belangrijkste lijn die van interesse voor jullie is, en daar draait het hem rond, dat organisational resources. En dat geeft in veel bedrijven momenteel een probleem. Want op het moment dat je op een degelijke wijze projectmatig werken invoert in een organisatie, moet je er rekening mee houden dat de mensen moeten accepteren dat jij één niet in een bepaald departement zit en uw lijnmanager de baas is, maar dat we, We werken veel met time sheets, dat je zegt beste bedrijf, ik heb 40 uur, ik zeg maar iets. Ik heb 40 uur per week dat ik ter beschikking stel van het bedrijf. Hoeveel hebt gij nodig om mijn dagdagelijks werk te doen? Operations en wat heb ik beschikbaar om op projecten te werken? En daar beginnen we mee, want binnen het project management gebeuren de project manager gaat beginnen resources op te lijnen als een productielijn midden levendige mensen dat je dat je gaat gaan doen. Dan bekijk je dat en dan zegt die naar lijnmanager Ja maar gij zit in mijn departement en gij moogt niet weg. Ja, maar zo zit de wereld niet meer in mekaar. We gaan optimaal onze resources moeten gaan gebruiken binnen het bedrijf. Ja, maar dat staat niet in mijn functiebeschrijving. Ja, dat kan goed mogelijk zijn. Je gaat een rol gaan spelen binnen het project binnen het project wat een toneelstuk zou kunnen zijn. Gij hebt die en die competenties. Wel, wij vragen u om deze activiteit binnen het project te doen, want deze competentie heb ik nu nodig binnen mijn projecten om te gaan uitvoeren. Dikwijls langs een technische zijde is dat ook maar ook soms langs het projectmanagement gebeuren.

Joke Janssens: [00:24:16] Chris, hartelijk dank voor jouw inzicht en we verwelkomen jou graag nog naar een volgende keer.

Joke Van Damme: [00:24:35] Heb je een vraag voor Chris of een verhaal dat je wil delen? Laat het weten via onze Facebook of LinkedIn pagina, via een voicemail of met een mailtje naar info at USG Professionals punt be. Is dit interview nuttig voor iemand die je kent? Vergeet de podcast dan zeker niet te delen. In de volgende aflevering praten we met auteur en professor Mario Van Hoecke over data gedreven projecten. Wil je dit gesprek niet missen? Abonneer je dan zeker op onze podcast. Graag tot dan!