De werkvloer van morgen

Wendbaar met projecten #5 - Kim Delgadillo, Agile coach (NL)

Episode Summary

Agile werken: hoe werkt het en wat zijn de voordelen? Agile coach Kim Delgadillo schept duidelijkheid.

Episode Notes

In deze aflevering staat agile working centraal. De laatste jaren werd agile hét buzzword voor alles wat verwijst naar flexibel werken. Toch gaat het over iets heel concreet: een werkmethode om sneller in te spelen op verandering. Wat houdt het in en welke voordelen biedt deze werkwijze voor bedrijven? Agile coach Kim Delgadillo schept duidelijkheid.

Heb je een vraag of wil je een reactie kwijt? Stuur dan een mailtje naar Joke.Janssens@usgprofessionals.be, contacteer ons via onze Facebook- of LinkedInpagina of laat een voicemailtje achter via deze link

Is deze podcast nuttig voor iemand die je kent? Vergeet deze link dan zeker niet te delen!

Episode Transcription

Joke Van Damme: [00:00:07] Welkom bij Wendbaar met Projecten. Het derde seizoen van de USG Professionals Podcast. Samen met jou duiken we vijf weken lang in de do's en don'ts van modern projectmanagement. In deze vijfde aflevering staat Agile working centraal. De laatste jaren werd Agile het buzzword voor alles wat verwijst naar flexibel werken. Toch gaat het over iets heel concreet. Een werkmethode om sneller in te spelen op verandering. Wat houdt het in en welke voordelen biedt deze werkwijze voor bedrijven? Agile coach Kim Delgado ELO schept duidelijkheid.

Joke Janssens: [00:00:49] Dag Kim, Goedemiddag, Welkom op onze podcast (Kim Delgadillo: Goeiemiddag). Kim, jij werkt als freelancer via. U is geen professionals bij een van onze klanten, maar kan je voor de luisteraar ook even vertellen wat jij doet als freelancer vandaag. 

Kim Delgadillo: [00:01:00] Ik werk eigenlijk al ongeveer vijftien jaar als freelancer in het domein van changemanagement. Efficiënt werken. Lean is daar belangrijk in geweest en nu ook Agile. En momenteel ben ik bij grote sportmerk aan het werk die zeer ambitieus aan het groeien zijn. En ik help hen vooral bij het structureren van de groei en om zo efficiënt mogelijk te werken in het algemeen.

Joke Janssens: [00:01:21] Ja, vandaag hebben we jou specifiek uitgenodigd om ons van meer bij te brengen over agile werken. Dus voilà, mijn eerste vraag hoe zou jij et agile werken definiëren?

Kim Delgadillo: [00:01:31] Eerst en vooral denk ik dat er heel veel definities mogelijk zijn en dat het heel moeilijk is om dit in één definitie samen te vatten, dus ik zal er een aantal geven. Ik start meestal met begrip. Wat betekent agile op zichzelf? Dat is flexibel of wendbaar. Dat zie je bijvoorbeeld in de dagelijkse realiteit als je een zwerm vogels ziet vliegen, als je mensen met elkaar ziet boksen of zelfs in een voetbal partij, is er heel veel flexibiliteit en wendbaarheid vereist. Betekent eigenlijk ook samen bewegen, samen ook aanpassen aan een grote verandering. En wat ik ook vaak gebruik als analogie is dat je met een groot schip bijvoorbeeld van A naar B kan varen. Maar ondertussen moet je ineens veranderen naar punt C dat de grote verandering die er aankomt en dat is eigenlijk moeilijk om te doen. En in een nationaal context zou ik meer kijken dat dat groot containerschip nu ineens honderd kleine bootjes zijn of honderd zeilschipjes die dan wel snel van richting kunnen veranderen in plaats van die grote mastodont. En ook het tweede punt is eigenlijk ook een woord dat ik heel vaak mis. Het begint met een F en heeft vier letters. Een betere flow eigenlijk. Dus ik zie vaak blokkeringen. Dat kan een riviertje zijn dat niet meer stroomt omdat er betonblokken in zijn gevallen en ook in een bedrijf en in het dagelijks leven zie je eigenlijk blokkeringen. Ook in een menselijk lichaam kan geblokkeerd zijn, de spieren zijn gespannen of iets anders en eigenlijk probeert Agile die blokkeringen weg te nemen. Dus voor mij zijn blokkeringen eigenlijk essentieel in heel het verhaal. Het is op zoek gaan naar blokkeringen die gaan opzoeken en dan verwijderen eigenlijk. Dat is voor mij de kern van agile werken ja.

Jingle

Joke Janssens: [00:02:59] Wat kan als voordeel hebben voor een bedrijf om op die manier te werken?

Kim Delgadillo: [00:03:02] Ik denk dat het voordeel groot moet zijn. Wat bedoel ik daarmee? Het moet business value hebben natuurlijk. Business value, dat zegt niks en alles. Dus voor mij betekent dat eigenlijk voor een bedrijf. Als ik een bedrijf bekijk moet je enerzijds omzet hebben. Je moet winst hebben, je moet tevreden klanten hebben, je moet productiviteit hoog houden en kwaliteit. En de bedoeling van agile werken is dat één of meerdere van deze factoren heel sterk omhoog gaan. Dus niet met 3% of met 2%, maar ik bedoel echt het dubbel. Laten we zeggen we werken vandaag, we werken in de toekomst 50% sneller dan vandaag. En dat is een voorbeeld (Joke Janssens: Ja, oké).

Joke Janssens: [00:03:37] Zonet in jouw introductie wat dat agile is, heb je een aantal brede voorbeelden gegeven, maar kan je ook een aantal toepasbare voorbeelden op de werkvloer meegeven over agile werken?

Kim Delgadillo: [00:03:47] Ja, ik denk dat er een aantal kenmerken zijn of eigenschappen die je zeker moeten hebben als je agile wilt werken. Ik merk ook dat er heel veel verwarring bestaat in termen van terminologie, maar er zijn ook heel veel frameworks op de markt en die zijn allemaal ongeveer hetzelfde, maar ook net niet. Dus wat zie ik altijd terugkomen? Wat zijn voor mij essentiële kenmerken? Zijn bijvoorbeeld cross functionele teams? Dat is eigenlijk een team dat hier samen zit, waarbij de alle mensen die nodig zijn om een product te maken ook aanwezig zijn en tijd hebben. Dat is heel belangrijk, want vaak wacht je op iemand van security of iemand van de database, of iemand van marketing of iemand HR. Dus eigenlijk die mensen bij elkaar krijgen is een heel belangrijk punt. Een tweede woord dat ik zal gebruiken is de backlog. De backlog is eigenlijk al het werk dat er is en dat wordt gepraktiseerd door de business of door de klant en niet door het team zelf. En een derde is eigenlijk voor mij nog het meest belangrijk frequent de oplevering. Het is eigenlijk een team dat niet frequent oplevert. Of een bedrijf dat niet frequent oplevert is voor mij ook niet agile, en vaak zie je wel al die andere zaken die in kaart worden gebracht. Zoals we stellen een scrum master aan, we hebben een dagelijks scrum meeting over een kam en board. Da's allemaal heel leuk, maar uiteindelijk komt het erop aan een goeie backlog cross functie in de teams en frequent opleveren, dat is eigenlijk de test.

Joke Janssens: [00:04:49] Waarom is het frequent opleveren zo belangrijk voor jou?

Kim Delgadillo: [00:05:01] Omdat je op die manier eigenlijk waarde creëert en in, laten we zeggen andere manieren van werken die zeker niet slecht zijn? Als ik het vergelijk met de Waterfall methodologie, daar ga je eigenlijk meer op langere termijn opleveren. Het risico is dat je na een jaar eigenlijk pas oplevert of later, terwijl in een agile omgeving zou je na twee maand opleveren na vier iemand opleveren, na zes maand en telkens meer. Dus er is zo snel mogelijk waarde altijd. 

Joke Janssens: [00:05:26] Oké. En dat eerste is dat je team dat je inderdaad samenbrengt. Hoe belangrijk zijn de mensen voor jou in een agile team?

Kim Delgadillo: [00:05:32] Ik denk dat dat het enige belangrijke is. We houden het op twee belangrijke skills dimensies aan enerzijds de technische skills of of whatever dat ze nodig hebben om hun job te doen. Die zijn heel belangrijk, maar vooral zijn ze bereid om mee te denken in de agile mindset. Geloven ze daarin?

Joke Janssens: [00:05:48] En wat is volgens jou de agile mindset? Wat was hen specifieke denkwijzes dat je hier voor nodig hebt?

Kim Delgadillo: [00:05:54] Ik denk dat er een aantal zaken structureel veranderen. Ik denk enerzijds flexibiliteit van mensen om iets te doen is één, maar ook de transparantie in hetgeen dat je doet. Een voorbeeld daarvan is een kanban board en dat is voor mij ook een manier om agile te implementeren. Als wij hier samen zouden zitten en we maken een bord en iedereen zit daar veel blokken op met activiteiten die hij of zij deze week doet, creëren we eigenlijk al transparantie. Voor veel mensen is daar al een groot verschil, want eigenlijk functioneren veel teams in blackbox modus. Natuurlijk, die transparantie is soms ook niet leuk, omdat mensen niet meer kunnen doen wat ze willen. Of ze kunnen niet meer verstoppen dat ze eigenlijk iets doen dat ze eigenlijk niet zouden moeten doen. Dus ik zou zeggen enerzijds de technische skills, maar anderzijds ook puur kunnen leven en werken in een andere omgeving. Omdat mensen ook heel vaak al twintig jaar of tien jaar in een non agile omgeving werken. Plots komt er iemand zeggen van je moet agile gaan werken en dat is soms heel anders.

Joke Janssens: [00:06:44] Ja, je geeft al een aantal skills mee he, die belangrijk zijn om de transformatie naar een agile werkwijze succesvol door te maken. Flexibiliteit, transparantie kan je nog een aantal skills meegeven en dat mag zowel op individueel niveau als op bedrijfsniveau.

Kim Delgadillo: [00:06:57] Ik zou daarvoor teruggrijpen misschien naar het  Argile Manifesto. Er zitten veel principes in die ook de basis zijn voor het samenwerken, dus dat agile Manifesto wordt vaak voorgelezen en dan vergeten hetgeen dat er in staat is eigenlijk de titel en die wordt vaak overgeslagen. We zoeken een betere manier van werken. Dat is eigenlijk wat er in de manifesto staat door het zelf te doen en door anderen te helpen. Het is eigenlijk continu proberen zelf zaken te veranderen op een kleine schaal, Maar ook anderen helpen en ook bij anderen gaan kijken is volgens mij al een heel grote stap. En dan komen er nog een aantal andere bij. Ik zal er misschien niet allemaal opnoemen, maar bijvoorbeeld Het is belangrijk om samen te werken met mensen dan blind te vertrouwen op processen. Dus eigenlijk zijn mensen en interactie belangrijker dan processen. Ten tweede geloof meer in werkende oplossingen dan een dikke documentatie die eigenlijk door niemand wordt gelezen. Ten derde denk mee met de klant in plaats van de kleine lettertjes in het contract na te willen lezen en elkaar het leven zuur te maken. En als grootste factor, dat is ook een beetje  het criterium om agile te werken. Hoe meer verandering, hoe meer het nuttig is om agile te werken. In vergelijking met eigenlijk het alternatief eigenlijk strict Werken volgens een plan dan. Ik kan veranderen. En eigenlijk weet je bij agile van Er is veel onzekerheid, dus we moeten gaan veranderen. Dus we moeten onderweg eigenlijk al in staat zijn om aan te passen. En dat weten van in het begin al.

Jingle

Joke Janssens: [00:08:19] Je werkt zelf in een heel groot bedrijf waar er agile gewerkt wordt. Is deze manier van werken ook van toepassing in kleinere organisaties?

Kim Delgadillo: [00:08:26] Ik denk dat deze manier van werken zowel bij grote bedrijven als bij kleinere bedrijven als op persoonlijk niveau heel veel kan brengen. Het is een heel andere manier, omdat bij grote bedrijven die al lang bestaat, is het veel moeilijker om een verandering te brengen dan bij een kleiner bedrijf. En anderzijds, als je persoonlijk werkt, denk ik dat je persoonlijk wel veel kan winnen, maar het moeilijk is om heel het bedrijf mee te krijgen. Dus ikzelf. Ik kan agile werken. Ik zal veel winnen voor mezelf, maar als ik in een groot bedrijf zit en ik ben alleen, zal ik op den duur verdrinken in mijn pogingen om het bedrijf agile te maken. Dus daar is ook een evenwicht in te zoeken. Maar ik denk dat de meeste grote bedrijven van vandaag allemaal agile willen worden of in transformatie zijn.

Joke Janssens: [00:09:04] Ja, hoewel, in de praktijk zie ik toch nog bedrijven die eerder vasthouden aan het klassieke projectmatige werken. Wat zie jij daar als grote verschillen? Of wat was jij als grote voordeel om toch als bedrijf agile te gaan werken?

Kim Delgadillo: [00:09:16] Ik denk dat een bedrijf goed moet beseffen wanneer agile en wanneer klassiek. Ik denk dat klassiek perfect is als alles redelijk voorspelbaar is en als er weinig verandering te verwachten valt. Ik spreek over we produceren 20.000 items van iets of doen dat elke week en er zijn geen verrassingen. Dat is klassiek werken perfect mogelijk. Stel nu dat we iets nieuw willen maken. Ik wil een vliegende fiets maken in China is mijn klassieke voorbeeld. Ik ken niets van China. Ik weet niets van een vliegende fiets. Het bestaat nog niet. Er is veel onzekerheid. Daar is agile werken meer van toepassing. Een bedrijf kan zeggen van we zijn in een wereld van onzekerheid, dus we gaan allemaal agile werken of ze kunnen kiezen per project. Dit project is simpel klassiek. We gaan het gewoon doen. Dit project heeft veel onzekerheid, veel risico, een nieuw product misschien in een nieuwe markt in met nieuwe klanten en dan gaan we wel agile doen. Dus daar kan je wel de split gaan maken. Het wordt wel verwarrend denk ik voor veel bedrijven als die twee zaak met elkaar gaan mixen. Dus als ze hybride gaan werken is belangrijk om na te denken wat de juist betekent. En dat wil niet zeggen dat je gelijk wat mag doen eigenlijk.

Joke Janssens: [00:10:11] Ja, nu als ik kijk naar de ja, ik noem het klassieke . Ik vind niet het Mooie woord, maar ik ga het effe zo benoemen het klassieke projectmatig werken. Dan zit er vaak een rolverdeling in de organisatie met een sponsor, met een projectmanager, met een technisch architect. Hoe zie je dat zelf binnen agile werken? Hoe ziet dat verdeeld? Of zijn daar ook verschillende rollen en verschillende functies die van belang zijn?

Kim Delgadillo: [00:10:32] 't Hangt er een beetje van af. Ik denk dat in veel agile frameworks het woord project of de rol projectmanager niet meer bestaat. Dat wil niet zeggen dat dat in de praktijk niet moet gebeuren, maar het framework zal meestal bepalen wat dat juist betekent. Bijvoorbeeld in Scrum heb je een Scrum master, een product owner en een team. Die project manager is er niet meer en daarboven heb je misschien een Epic owner of andere mensen in de business. Dus eigenlijk die rollen veranderen. Dat wil zeker niet zeggen ook dat je geen architecten nodig hebt. Die architect zal ook deel uitmaken van het team en iedereen die nodig is om het project te maken is deel van het team. Maar klassieke rollen zouden kunnen verdwijnen. En daar zijn dan twee meningen in. Sommige mensen zeggen we hebben een projectmanager in een agile omgeving is hetzelfde als een basketbalspeler op een voetbalveld. Andere bedrijven mixen die toch en laten die bestaan. Ik denk als klassieke projectmanager heb je de keuze als een bedrijf agile wordt. Ofwel ga je mee naar het Scrum master gebeuren of naar agile coaching, ofwel ga je meer naar de business toe. Dat is meer Epic Owner product owner en ik denk dat veel project managers van nature meer business knowledge hebben. Anderen zijn meer methode gericht en daar is ook een beetje voor in de keuze te maken.

Joke Janssens: [00:11:34] Maar jij persoonlijk bent wel een uh voorstander van het agile werken he.

Kim Delgadillo: [00:11:38] Ik ben zeker een voorstander van het agile werken, maar ik zou nooit zeggen dat klassieke werken niet goed is en ik ben zeker niet iemand die daar veel tijd te gaan verspillen om te zeggen waarom dat wel zo is. Dat is voor mij eigenlijk waste en ik zie heel veel discussie daarrond ontstaan, maar het is eigenlijk spijtig. Misschien nog één puntje dat ook zeer verschillend is. Voor mij is die drie ook van scope, budget en timing. In klassiek werken is in principe de scope vast en tijd en in budget zijn elk variabel. Dat wilt eigenlijk zeggen van we gaan te laat zijn en het gaat meer kosten. Bij agile draai je dat eigenlijk om en ga je zeggen van tijd en budget liggen vast. Als ik ga trouwen op 13 januari en ik heb dan geen trouwkleed voor mijn bruid, dan is het te laat hé. Die deadline ligt vast. Budget ligt ook vast. Ik kan dat niet overgaan. Dus je gaat daar ga je eigenlijk spelen op u scope hebben requirements en dat is voor heel veel klanten of bedrijven belangrijk om te realiseren. want agile belooft, we're always on time. Maar er hoort wel bij on the condition of time boxing. In privatisation dat is dan een groot verschil ten opzichte van het klassieke.

Joke Janssens: [00:12:35] Ja, absoluut. Absoluut. Oké, duidelijk heel wat informatie al dat op ons afkomt. Heb je nog een laatste tip of laatste tips die je aan organisaties wil meegeven die de stap willen maken?

Kim Delgadillo: [00:12:46] Zeker, Ik denk bij grotere transformaties. De steun van het topmanagement is essentieel. Ja, ook eigenlijk. De managementstijl moet vaak veranderen. De klassieke. Er is een managementstijl die eigenlijk meer gaat rond command and control. Die moet eigenlijk gaan naar servant leadership en meer ondersteunen en het blokkeren waar waar mogelijk en het geloven in mensen en mensen ook laten falen. En als grootste tip kan ik zeker geven van: Hou het simpel, hou het kort en wees respectvol en lief voor alle mensen met wie je werkt.

Joke Janssens: [00:13:18] Vind ik heel mooi om af te sluiten (Kim Delgadillo: Dank u wel). Kim! Merci voor je boeiende input. Als mensen nog vragen hebben, mogen ze nog mailen of een voicemail inspreken en dan spelen we dan naar jou door.

Kim Delgadillo: [00:13:27] Die zijn altijd zeer welkom. Het manifesto zegt ook helpt de andere, dus dat is ook iets waar ik zeker aandacht aan geef.

Joke Janssens: [00:13:32] Prima. Superlief! (Kim Delgadillo: Dank u wel!). Kim, dank je wel en graag tot een volgende keer.

Kim Delgadillo: [00:13:36] Dank u.

Joke Van Damme: [00:13:43] Dit was de laatste aflevering van het derde seizoen. Heb je nog een vraag voor USG Professionals of inspirerende ideeën voor ons volgende seizoen? Laat van je horen via onze Facebook of LinkedIn pagina, via een voicemail of met een mailtje naar info at USG Professionals Punt be. Bedankt voor het luisteren en tot de volgende.